Fantastická príloha z CUKETY a ZEMIAKOV
Veľmi jednoduchý a rýchly obed, ktorý pripraví aj začiatočníčka v kuchyni. Cukiet je teraz v záhrade požehnane, tak šup s ňou do kuchyne pripraviť chutný obed, na ktorom si pochutí celá rodina. Toto jedlo môžete podávať ako prílohu k hlavnému jedlu alebo aj ako hlavné jedlo, ktoré je vhodné aj pre vegetariánov.
Potrebujeme:
- 3 veľké zemiaky,
- 1 väčšiu cuketu,
- 300 ml mlieka,
- 200 ml smotany na varenie,
- 3 vajíčka,
- 3 strúčiky cesnaku,
- lyžičku soli a štipku čierneho korenia,
- 150 g nastrúhaného syra,
- 2-3 vetvičky čerstvého tymiánu,
- maslo na vymastenie pekáča.
Postup:
1.
Zemiaky očistíme a spolu s cuketou poriadne umyjeme. Nakrájame na tenké kolieska. Snažíme sa krájať rovnomerne. Ak nemáte poriadne ostrý nôž, pomôžte si strúhadlom.
2.
V miske vymiešame mlieko, smotanu, soľ, vajíčka, pretlačený cesnak a nakoniec pridáme aj tymián. Ak nemáte radi bylinky, tymián nemusíte pridávať, prípadne ho môžete zameniť za iný typ bylinky.
3.
Pripravíme si zapekaciu misku, ktorú vymažeme maslom a začneme striadavo ukladať kolieska zemiaku a cukety tak, aby sa prekrývali.
4.
Naukladané zemiaky a cuketu zalejeme pripravenou smotanovou zálievkou a dáme piecť do vopred vyhriatej trúby. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca hodinu zakryté alobalom. Záleží na tom, na ako hrubé kolieska ste nakrájali zemiaky a cuketu.
5.
10 minút pred koncom pečenia alobal zoberieme, vrch posypeme strúhaným syrom a necháme dopiecť.
6.
Po upečení necháme 10 - 15 minút postáť a môžeme podávať.
Zdroj: Vk