Jemné maslové osie hniezda, posypané práškovým cukrom
Na prípravu kysnutého cesta budeme potrebovať:
⇒ 150 g rozpusteného masla,
⇒ 1 šálka plnotučného mlieka,
⇒ 4 žĺtka,
⇒ 1/2 PL sušeného droždia,
⇒ štipka soli,
⇒ 4-5 šálky polohrubej múky.
Na prípravu náplne budeme potrebovať:
⇒ 250 g kr. cukru,
⇒ 250 g rozpusteného masla.
(plnku si môžete zvoliť ľubovoľnú, podľa svojej chute - makovú, škoricovú, tvarohovú, s hrozienkami, kakaovú,...)
POSTUP:
Najskôr si pripravíme z mlieka, rozpusteného masla a sušeného droždia kvások. Mlieko zohrejeme, pridáme doň sušené droždie a zelejeme rozpusteným maslom a necháme na teplom mieste podkysnúť. Múku, štipku soli a žĺtka zmiešame, pridáme vykvasený kvások a poriadne prepracujeme. Dostaneme hladké cesto, ktoré si rozdelíme guličky a necháme si vykysnúť približne 30 minút.
Každú už vykysnutú guličku si rozvaľkáme na tenký plát.
Rozvaľkaný plát cesta si natrieme rozpusteným maslom zmiešaným s cukrom.
Zrolujeme si do rolky.
Z rolky si režeme kúsky v šírke približne 2,5 až 3 cm.
Každý odrezaný kúsok si opatrne pritlačime buď prstami alebo polievkovou lyžicou.
Pritlačená strana bude dole.
Kúsky si necháme na papierom vystlanom plechu a necháme aspon 15 minút podkysnúť. Keď vidíme, že nám osie hniezda vykysli, dáme do vopred vyhriatej rúry piecť na 160-170 stupňov približne 20-25 minút. Po upečení vyberieme, necháme vyhladnúť a posypeme práškovým cukrom cez sitko.
Dobrú chuť!
Zdroj: rutxt.ru