10 najlepších zeleninových šalátov: výživné a chutné

Pridal admin dňa December 30, 2018
Kategória: Recepty

 

Zemiakový a vajíčkový šalát je klasika, ktorá nesmie chýbať na žiadne sviatky, či už na Vianoce alebo Veľkú noc. Ak máte radi malé obmeny, tak si určite prídete na svoje v tomto príspevku. Strukoviny patria medzi zdravé suroviny, ktoré by ste z jedálnička nemali vynechávať. Aj do šalátu sa dá pridať fazuľa, hrášok, šošovica. Určite vyskúšajte nejaký recept na fazuľový šalát.

1. Fazuľový šalát s kukuricou a paradajkou

Potrebujeme: polovica cibule, 200 g diétnej salámy, 2 paradajky, 200 g tmavej fazule z konzervy, zopár strúčikov cesnaku, 200 g kukurice, soľ, čierne korenie a majonézu. 

Postup: Fazuľu scedíme z konzervy /prípadne, ak nemáte konzervu fazule, kľudne môžete fazuľu uvariť v osolenej vode/, pridáme kukuricu, nakrájanú salámu na menšie kocky, pridáme aj nakrájanú paradajku a cibuľu. Prelisujeme cesnak, osolíme a okoreníme a na záver pridáme aj majonézu. Všetko spolu poriadne premiešame a necháme chvíľu v chladničke postáť.

2. Fazuľový šalát s vajíčkom a hubami

Potrebujeme: 200 g tmavej fazule, 3 uvarené vajíčka, 120 g sterilizovaných húb, 2 jarné cibuľky, 2 lyžice majonézy, 3 listy hlávkového šalátu, soľ a čierne korenie.

Postup: Uvarené vajíčka nakrájame na kocky, pridáme fazuľu, sterilizované huby a nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme aj majonézu, osolíme, okoreníme a premiešame. Fazuľový šalát s hubami podávame na hlávkovom šaláte.

3. Fazuľkový šalát s tuniakom

Potrebujeme: 300 g bielej fazule, 200 g tuniaka, menšiu červenú cibuľu, 3 jarné cibuľky, 120 ml olivového oleja, šťavu z jedného citróna, soľ, čierne korenie a petržlenovú vňať.

Postup: Tuniaka vo vlastnej šťave alebo v oleji scedíme a vidličkou a rozdrvíme. Pridáme biele fazuľky, nakrájanú červenú cibuľu, jarnú cibuľku, petržlenovú vňať a olej. Celé to pokvapkáme citrónovú šťavou, osolíme, okoreníme a poriadne premiešame. Necháme postáť v chladničke a podávame.

4. Fazuľkový šalát s kukuricou a krutónami

Potrebujeme: 300 g pekingskej kapusty, 200 g tmavej fazule, 100 g kukurice, 200 g uvarených kuracích pŕs, 3 lyžice majonézy, soľ a čierne korenie, chlebové krutóny.

Postup: Pekingskú kapustu nakrájame nadrobno, pridáme fazuľku, kukuricu, nakrájané uvarené kuracie prsia, majonézu, soľ, čierne korenie a všetko spolu poriadne premiešame. Na záver pridáme chlebové krutóny. Môžete ich zamiešať do šalátu alebo pri podávaní ich nasypať na vrch.

5. Fazuľový šalát s červenou repou a nakladnými uhorkami

Potrebujeme: 200 g tmavá fazuľa, menšia červená repa, 3 väčšie nakladané uhorky, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 4 lyžice olivového oleja, soľ, čierne korenie a petržlenová vňať.

Postup: Cibuľu nakrájame na mesiačiky a osmažíme ju na olivovom oleji dozlata. Červenú repu nastrúhame na hrubom strúhadle a pridáme ju k osmaženej cibuli. Smažíme ešte pár minút, kým červená repa nezmäkne a necháme vychladnúť. Potom pridáme nakrájané uhorky, fazuľu, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a necháme postáť minimálne hodinu v chladničke, aby sa všetky chute prepojili.

6. Fazuľový šalát so šunkou vajíčkom

Potrebujeme: 200 g šunky, väčšiu kyslú uhorku, 3 uvarené vajíčka, 200 g bielej fazule, 2 lyžice kyslej smotany, soľ, čierne korenie a petržlenovú vňať. 

Postup: Uvarené vajíčka a uhorku nakrájame na drobné kocky, šunku na rezance. Pridáme fazuľu, nasekanú petržlenovú vňať, kyslú smotanu, soľ a korenie a všetko spolu premiešame.

7. Fazuľový šalát s hovädzím mäsom a vlašskými orieškami

Potrebujeme: 200 g tmavej fazule, 250 g uvareného hovädzieho mäsa, červenú cibuľu, papriku, 50 g vlašských orieškov, 100 ml horúcej vody, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice octu, 2 lyžice olivového oleja, soľ, korenie, koriander, štipľavá paprika.

Postup: Cibuľu nakrájame na mesiačiky a necháme ju marinovať v marináde aspoň 10 minút. Marinádu pripravíme tak, že v horúcej vode rozmiešame ocot, pridáme soľ, korenie. Papriku nakrájame na pásiky, pridáme nasekané orechy, koriander, fazuľu, naloženú cibuľu, prelisovaný cesnak, korenie, olivový olej. Dobre premiešame a na záver pridáme ešte uvarené hovädzie mäso. 

8. Fazuľový šalát s krabími tyčinkami

Potrebujeme: 200 g krabích tyčiniek, 3 uvarené vajíčka, 200 g tmavej fazule, 2 lyžice kyslej smotany, soľ, korenie, kôpor.

Postup: Uvarené vajíčka a krabie tyčinky nakrájame na približne rovnaké kúsky, pridáme fazuľu, nasekaný kôpor a kyslú smotanu. Premiešame, ochutíme soľou a korením a podávame.

9. Fazuľový šalát s mrkvou

Potrebujeme: 200 g tmavej fazule, 2 sterilizované uhorky, kúsok stonkového zelereu, papriku, menšiu cibuľu, 2 menšie paradajky, 300 g pekingskej kapusty, 200 g nahrubo nastrúhanej mrkvy, 2 lyžic slnečnicového oleja, soľ, korenie.

Postup: Všetky druhy zeleniny okrem cibule a mrkvy nakrájame na menšie kúsky. Kapustu nakrájame pásiky a mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Všetko spolu premiešame, osolíme a okoreníme, pridáme olej.

10. Fazuľový šalát s kuracími prsiami

Potrebujeme: 300 g kuracie prsia, 2 paradajky, 100 g tvrdého syra, 200 g tmavej fazule, 100 g chlebových krutónov, 3 lyžice majonézy, soľ.

Postup: Kuracie mäso a paradajky nakrájame nadrobno, pridáme na hrubom strúhadle nastrúhaný syr, fazuľu, chlebové krutóny a majonézu. Ochutíme podľa chuti a premiešame.