16 najlepších receptov na palacinky, ktoré si môžete pripraviť na rôzne spôsoby

Pridal admin dňa September 14, 2016
Kategória: Recepty

 

Máte v obľube palacinky? S týmito receptami ich dostanete na iný level. Zozbierali sme pre vás tie najlepšie a veríme, že si pochutnáte.

1.
Viedenské tvarohové palacinky zapečené v rúre
V porovnaní s tradičnými tvarohovými palacinkami sú oveľa jemnejšie a chutnejšie. Sú síce časovo náročnejšie, ale tá chuť je naozaj božská!

Budeme potrebovať: palacinky: 250 g hladká múka, 2 ks žĺtky, 2 lyžičky kr. cukor, štipka soľ, 2 lyžice oleja, 400 ml mliek,a 200-250 ml minerálka,
náplň: 750 g tvaroh, 5 lyžíc práškového cukru, 1 bal. vanilkový cukor, 2 lyžice hrozienka (nemusí byť), 2 ks bielky, podľa chuti citrónová kôra,
ďalej budeme potrebovať: 200 ml mlieka, 2 ks vajcia, 2 lyžice kr. cukor, 1 bal. vanilkový cukor.

Postup: Zo surovín na palacinky klasicky spracujeme hladké cesto, ktoré v tenkej vrstve lejeme na rozpálenú panvicu potretú minimom oleja a smažíme z oboch strán dozlatista. Tvaroh, cukor, hrozienka a bielky vymiešame do hladka, môžete náplň osviežiť citrónovou kôrou, ale nemusíte. Každú palacinku naplníme plnkou a zrolujeme. Prekrojíme na polovicu a prekrojené časťou nahor ich ukladáme do pekáča. Vajíčka vymiešame vidličkou, pridáme mlieko, cukor a vanilku a zalejeme palacinky. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 st. do tej doby, kým "omáčka" nezhustne. Podávame horúce a posypeme práškovým cukrom.


Zdroj: Citromhab

2.
Zapečené palacinky s kuracím mäsom a syrom
Palacinky na sladko má určite každý rád. Skúste ich naplniť zmesou kuracieho mäsa a hrášku, polejte bešamelom, posypte syrom a dajte zapiecť do rúry.

Budeme potrebovať: palacinky: 2 ks vajec, 2 šálky mlieko, 1,5 šálky hladká múka, 1/2 lyžičky soľ, olej na vyprážanie,
náplň: 600 g kuracie prsia, 1 ks cibuľa, 2 ks paprika, 1 ks paradajka, 150 g hrášok, soľ, korenie, červená paprika,
bešamel: 2 lyžice maslo, 1,5 lyžice hladká múka, 2 šálky mlieko, soľ, korenie, syr na strúhanie.

Postup: Najskôr si pripravíme palacinky. Klasicky zmiešame mlieko, vajíčka, soľ a múku a na malom množstve oleja vyprážame palacinky. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, papriku a smažíme dozlata. Pridáme mäso nakrájané na kocky a necháme ho zatiahnuť. Pridáme hrášok, nakrájanú a olúpanú paradajku a podusíme 6-7 minút. Pripravíme si vyššiu formu na pečenie a poukladáme palacinky, ktoré sme naplnili pripravenou plnkou. Vrch polejeme bešamelom, ktorý pripravíme nasledovne: Maslo rozpustíme, pridáme múku a krátko orestujeme. Pridáme mlieko a miešaním celú hmotu spojíme. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Vrch ešte posypeme strúhaným syrom a zapečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov do zlata.

 
Zdroj: Coolinarika

3.
Najlepšie slané palacinky s cesnakom, syrom a bylinkami
Syrové palacinky - najjednoduchší a zároveň populárny recept pre všetkých milovníkov tohto pokrmu. Palacinky sú vynikajúce nielen na sladko, ale aj na slano. Určite vyskúšajte tento recept na cesnakové palacinky so syrom a bylinkami. Sú mňamózne.

Budeme potrebovať: 1 šálka hladká múka, 1,5 šálky mlieko, 1 strúčik cesnak, 150 g tvrdý syr, 2 ks vajcia, 1 lyžička prášok do pečiva, 1 lyžička soľ, 1 lyžička cukor, 1 zväzok petržlen, 1 lyžica olej, maslo podľa chuti.

Postup: Syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Bylinky umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Pripravíme múku a prášok do pečiva. Prelisujeme cesnak. Vajíčka, soľ a cukor poriadne premiešame. Mlieko trochu zohrejeme a zmiešame s vaječnou hmotou. Poriadne premiešame. Pridáme múku a prášok do pečiva a poriadne premiešame. Zamiešame ešte bylinky, cesnak a syr. Olej a maslo pridáme podľa chuti, približne 20-50 g a premiešame mixérom. Palacinky dáme na rozohriatu panvicu a smažíme z oboch strán. Dobrú chuť!

 
Zdroj: Liveinternet

4.
Najlepšie syrové palacinky. Recept pre každého gurmána.
Palacinky boli vždy jednou z najrýchlejších a najchutnejších možností pre prípravu raňajok alebo dezertu. Môžeme si ich pripraviť na slano alebo na sladko a v kombinácii s rôznymi náplňami.

Budeme potrebovať: 200 g hladkej múky, 300 ml vody, 150 g tvrdý syr, 50 ml rastlinný olej, 2 ks vajíčka, 1 lyžička soli, 1 lyžička cukru, 1 lyžička prášku do pečiva, 1 strúčik cesnaku, zväzok byliniek, napríklad petržlenovú vňať.

Postup: Vajíčka, soľ a cukor mixérom vyšľaháme do hladka a potom pridáme vodu. V oddelenej nádobe zmiešame múku a prášok do pečiva. Postupne pridáme vajíčkovú hmotu k múke s práškom do pečiva a všetko premiešame mixérom. Pridáme nastrúhaný syr, bylinky a prelisovaný cesnak. Poriadne premiešame lyžičkou. Cesto máme hotové a na rozpálenej panvici pripravujeme ako klasické palacinky. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

5.
Neodolateľné kakaové palacinky
Obľúbená pochúťka - palacinky. Pokiaľ do cesta pridáme kakao, na panvici vytvoríte neodolateľnú palacinku.

Budeme potrebovať: 150 g hladká múka, 350 ml mlieko, 1,5 lyžice kakao, 2 ks vajcia, štipka soľ, 1 bal. vanilkový cukor, 1 lyžica rastlinný olej.

Postup: Vajíčka vidličkou vymiešame spolu so štipkou soli, pridáme cukor a šľaháme do hladka. Do vajíčok pridáme polovicu mlieka, postupne pridávame po lyžiciach hladkú múku a nakoniec prilejeme zvyšné mlieko a 1 lyžicu oleja. Vymiešame hladkú hmotu bez hrudiek. 2/3 cesta oddelíme a pridáme kakao. Na rozpálenej panvici (potrieme trochou oleja) vrstvíme kakaové cesto, do ktorého urobíme bielym cestom "cik cak". Opekáme z oboch strán. Palacinky plníme obľúbenou plnkou - čokoládou, marmeládou, tvarohom, oriešky, ...

 
Zdroj: Vosmarket

6.
Fenomenálne kakaové palacinky s tvarohovou náplňou
Lahodné, nadýchané cesto, ktoré na okrajoch chrumká. Bohatá tvarohová plnka s kyslou smotanou a cukrom dodá palacinkám luxus.

Budeme potrebovať: cesto: 500 ml mlieko, 2 ks vajcia, 1/2 lyžičky sóda, 3 lyžice kakao, 2 lyžice rastlinný olej, 200 g hladká múka,
plnka: 400 g jemný tvaroh, 4 lyžice kyslá smotana, 1 bal. vanilkový cukor, 2 lyžice práškový cukor.

Postup: Do mlieka pridáme rozšľahané vajíčka, rastlinný olej a postupne pridáme preosiatu múku zmiešanú s jedlou sódou a kakaom. Spracujeme hladké cesto bez hrudiek, ktoré odložíme na hodinu do chladničky. Potom cesto vyberieme, znovu premiešame a na rozpálenej panvici vytvárame palacinky, ktoré opekáme z oboch strán. Jemný tvaroh vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme kyslú smotanu a plníme upečené palacinky. Dobrú chuť!

 
Zdroj: Vkusnodoma

7.
Zebra palacinky
Dvojfarebné palacinky, ktoré nielen dobre vyzerajú, ale sú tiež veľmi chutné.

Budeme potrebovať: 1 šálka múka, 2 šálky mlieko, 2 lyžice kakao, 1 ks vajcia, štipka soľ, 1 lyžička vanilkový cukor, 2 lyžice cukor.

Postup: Palacinky pripravujeme klasicky. Ak máte svoj overený a chutný recept, môžete to vyskúšať aj s ním. V jednej miske zmiešame múku, vajcia, vanilku, cukor, mlieko a soľ. Hotové cesto rozdelíme na dve polovice. Do jednej polovice dáme kakao a dobre premiešame. Kakaové cesto dáme do fľaše s tenkým hrdlom napríklad od kečupu. Na rozpálenú panvicu dáme biele cesto a hnedé cesto pridávame krúživými pohybmi na biele cesto. Vytvoríme tak zebra vzor. Palacinky naplníme podľa chuti.

 
Zdroj: NejRecept

8.
Jemné bublinkové palacinky
Výborné palacinky trochu inak. Vyskúšajte tento recept a ochutnajte jemné bublinkové palacinky.

Budeme potrebovať: 3 a 1/4 šálky mlieko, 10 g sušené droždie, 2 ks vajcia, 500 g hladká múka, 2 lyžice kr. cukor, 1 lyžička soľ, 2 lyžice rastlinný olej.

Postup: 1/4 šálky mlieka ohrejeme, pridáme droždie, štipku soli a lyžičku kr. cukru. Necháme na teplom mieste nakysnúť - droždie začne bublať. Keď nám vzišiel kvások, postupne pridáme ostatné suroviny, okrem oleja a vypracujeme hladké cesto, bez hrudiek. Nakoniec pridáme olej a znova premiešame. Pripravené cesto necháme na teplom mieste zakryté kysnúť. Cesto by malo zväčšiť svoj objem až štvornásobne, preto zvolíme veľkú misu, v ktorej bude cesto kysnúť. Vykysnuté cesto naberačkou vrstvíme na rozpálenú panvicu (správne spracované cesto spoznáte podľa toho, že na panvici sa vytvárajú malé bublinky, ktoré postupne praskajú). Opekáme z oboch strán. Jemné palacinky môžeme naplniť plnkou podľa vlastnej chuti - tvaroh, lekvár, marmeláda, šľahačka... 

 
Zdroj: VK

9.
Plnené palacinky banánom a mascarpone krémom
Sme zvyknutí na to, že palacinky plníme nutelou alebo džemom, prípadne tvarohovou plnkou. Čo tak vyskúšať kombináciu mascarpone krému a banánu?

Budeme potrebovať: 6 ks banán, 6 ks palacinky,
krém: 250 g mascarpone, 1 lyžička vanilkový extrakt, 70 g čokoláda na varenie, cukor podľa chuti.

Postup: Pripravíme si plnku. Čokoládu si rozpustíme nad parou. Mascarpone si vymiešame v miske mixérom a postupne pridávame rozpustenú čokoládu. Pridáme cukor podľa chuti a vymiešame do hladka. Nakoniec pridávame vanilkový extrakt. Každú palacinku potrieme plnkou, položíme na ňu banán a zrolujeme. Ako omáčku môžeme použiť horúce maliny alebo jahody, alebo môžeme konzumovať bez omáčky.

 
Zdroj: NejRecept.cz

10.
Zapečené palacinky
Palacinky sú veľmi obľúbené, ale skúšali ste ich už zapiecť v rúre s omáčkou? Vyskúšajte!

Budeme potrebovať: 500 g hladká múka, 3 lyžice kr. cukor, 1 lyžička soľ, 3 ks vajcia, štipka prášok do pečiva, troška rum, 1 bal. vanilkový cukor, mlieko,
plnka: 500 g smotanový syr, 150 g kr. cukor, 1 kelímok kyslá smotana, 2 ks vajcia, 1 bal. vanilkový cukor,
zálievka: 200 ml smotana na šľahanie, 1 ks vajcia, 1 kelímok biely jogurt.

Postup: Pripravíme si plnku. Syr, kyslú smotanu, cukor, vajcia, vanilkový cukor vymiešame do krémovej hmoty. Z ingrediencií na cesto si vypracuje hladkú hmotu. Upečieme klasické palacinky. Naplníme plnkou. Poukladáme ich na hlboký plech a zalejeme ich zálievkou, ktorú sme si pripravili nasledovne. Smotanu si vymiešame s jogurtom. Nakoniec pridáme rozšľahané vajíčko a dôkladne spojíme. Zalejeme palacinky a dáme ich zapiecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na 15-20 minút. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

11.
Najlepšie palacinky
Najlepšie palacinky, aké ste kedy robili. Super nadýchané, vláčne, plnené rôznymi náplňami. Sú proste TOP!

Budeme potrebovať: 120 g hladká múka, 300 ml mlieko, 1/2 lyžičky práškový cukor, 1 lyžica olej, 1 ks vajcia.

Postup: Vajíčko si rozšľaháme a pridáme ho do mlieka. Následne pridáme ostatné suroviny a dôkladne spracujeme, aby sme nemali hrudky. Pripravené cesto si odložíme do chladničky na minimálne hodinu a následne si ho na panvici, ktorú sme potreli malým množstvom oleja, vrstvíme vareškou. Naplníme ich plnkou podľa vlastnej chuti - orechovou, makovou, džemom, nutellou, tvarohom...

 
Zdroj: NejRecept.cz

12.
Palacinky bez múky s tvarohovou náplňou

Budeme potrebovať: 4 ks vajcia, 2 lyžice cukru, 3-4 lyžice sušeného mlieka, 2-3 lyžice mletých mandlí, štipka jedlej sódy,
tvarohová plnka: 250 g tvarohu, 2-4 lyžice cukru, 1 bal. kyslá smotana, 1 lyžice citrónovej šťavy.

Postup: Žĺtky vyšľaháme s cukrom, zvlášť potom ušľaháme bielky na tuhý sneh. Do neho vmiešame ušľahané žĺtky, sódu, sušené mlieko a mandle. Zľahka všetko zmiešame a upečieme palacinky, ktoré naplníme tvarohovou plnkou.

 
Zdroj: NejRecept.cz

13.
Cesto na palacinky z kefíru
Už ste pripravovali palacinkové cesto z kefíru? Ak nie, tak určite vyskúšajte. Palacinky sú jemné a chutné.

Budeme potrebovať: 500 ml kefír, 250 g hladká múka, 50 g kukuričný škrob, 3 lyžice kr. cukor, štipka soľ, štipka jedlá sóda, 2-3 ks vajcia, 3 lyžice rastlinný olej.

Postup: Vajíčka (počet záleží na veľkosti, malé vajíčka 3 ks, veľké vajíčka 2 ks) vymiešame v hlbokej miske s cukrom a štipkou soli. Pridáme kefír a premiešame. Múku preosejeme cez jemné sito spolu so škrobom, soľou a sypkú zmes pridáme k rozšľahaným vajcom s kefírom. Vymiešame do hladkej hmoty bez hrudiek. Ak pridáte olej do palacinkového cesta, môžete smažiť na suchej panvici, ak nie, tak nezabudnite panvicu pred každou palacinkou potrieť malým množstvom oleja. Na záver pridávame jedlú sódu a zľahka premiešame. Môžeme piecť z oboch strán na dobre rozpálenej panvici.

 
Zdroj: Povar

14.
Mramorové palacinky so šunkou a syrom
Vynikajúce palacinky so slanou náplňou - syrom, šunkou, kuracím mäsom, cibuľou, hubami...

Budeme potrebovať: palacinky: 2 ks vajcia, 200 ml mlieka, 1 lyžička kr. cukor, 1/2 lyžičky soľ, 500 g hladká múka,
Na plnenie: 300 g kuracie prsia, 200 g šunka, 200 g šampiňóny, 1 ks červená cibuľa, 200 g tvrdý syr, 200 ml kyslá smotana, podľa chuti šalát.

Postup: Klasickým spôsobom si pripravíme palacinkové cesto, ktoré nalejeme do fľaše. Pomocou noža alebo nožnicami urobíme do viečka dierku a na rozpálenej panvici, ktorú potrieme minimom oleja upečieme mramorové palacinky. Kuracie prsia očistíme, nakrájame na rezance a na rozpálenej panvici osmažíme do zlata. Na mramorovú palacinku poukladáme šalátové listy, plátky mäsa, šampiňóny, šunku, syr, cibuľu, kyslú smotanu a zrolujeme.

 
Zdroj: Coolinarika

15.
Obľúbené palacinky plnené lekvárom

Budeme potrebovať: 500 ml polotučného mlieka, 9 lyžíc hladkej múky, 1/2 lyžičky soli, 1 balíček vanilkového cukru, 1 ks vajcia + 1 žĺtok, 2 lyžičky najemno nastrúhanej citrónovej kôry, masť na vyprážanie, ľubovoľná marmeláda alebo džem k naplneniu palaciniek.

Postup: Všetky suroviny vyšľaháme a cesto necháme hodinu odpočívať. Ak je príliš husté, pridáme mlieko. Ak je naopak riedke, pridáme trochu múky. Do vhodnej panvice dáme kúsok masti, rozpálime, v tenkej vrstve nalejeme cesto a smažíme z oboch strán do zlatista. Plníme marmeládou, zrolujeme, pocukrujeme, a máme hotovo.

 
Zdroj: NejRecept.cz

16.
Dvojfarebná palacinková torta s nutellou a šľahačkou
"Vyskúšala som doma pripraviť palacinkovú tortu. Nechcela som obyčajnú palacinkovú tortu, tak som do polovice cesta pridala kakao a palacinky naplnila nutellou a šľahačkou. Po prekrojení som ostala milo prekvapená! Mňam!"

Budeme potrebovať: 360 g hladká múka, 900 ml mlieko, 2 lyžičky kr. cukor, 3 lyžice olej, 3 ks vajcia, 2 lyžice kakao, smotana na šľahanie, nutella.

Postup: Vajíčko si rozšľaháme a pridáme ho do mlieka. Následne pridáme ostatné suroviny a dôkladne spracujeme, aby sme nemali hrudky. Pripravené cesto rozdelíme na polovicu. Do jednej polovice dáme kakao a premiešame. Cestá odložíme do chladničky na minimálne hodinu a následne si ho na panvici, ktorú sme potreli malým množstvom oleja vrstvíme naberačkou. Upečené palacinky necháme vychladnúť. Vychladnuté palacinky striedavo vrstvíme. Potierame ich vyšľahanou šľahačkou a nutellou. Nutelu som natierala na svetlú palacinku a šľahačku som natierala na tmavú palacinku, aby po prekrojení torta vyzerala lepšie. Plniť môžete čímkoľvek, čo máte radi.

 
Zdroj: NejRecept.cz