8 úžasných receptov na rýchle dobroty z lístkového cesta

Pridal admin dňa May 6, 2016
Kategória: Recepty

 


Veľa gazdiniek sa nerado púšťa do prípravy kysnutého cesta, pretože je zložité na prípravu a nie vždy sa vydarí podľa ich predstáv. Ako náhrada kysnutého cesta dobre poslúži lístkové cesto, ktoré si viete zakúpiť priamo v obchode, takže príprava sladkých či slaných dezertov je úplne jednoduchá a hlavne rýchla. Vyskúšajte si pripraviť jeden z týchto 8 jednoduchých a chutných dobrôt, ktoré pripravíte rýchlo a takmer bez námahy. Môžete si vyskúšať pripraviť lístkové cesto aj doma podľa prvého receptu. Výsledok vás určite prekvapí.

1.
Rýchle domáce lístkové cesto

Budeme potrebovať: 500 g hladkej múky, 500 g studeného masla, 1 lyžička soli, 220 - 250 ml ľadovej vody (záleží na kvalite múky)

Postup: Múku na pracovnej doske zmiešame so soľou. Pridáme na kocky nakrájané maslo. Postupne pridávame vodu a spracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 20 minút (alebo na 10 minút do mrazničky). Na pomúčenej doske rozvaľkáme z cesta obdĺžnik s veľkosťou 40 x 20 cm a preložíme ho z hornej a zo spodnej strany smerom do stredu. Otočíme ho o 90 stupňov a znova ho rozvaľkáme na veľkosť 40 x 20 cm. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 20 minút (alebo do mrazničky po dobu 10 minút). Tento postup opakujeme ešte dvakrát (rozvaľkáme, zložíme, odložíme do chladničky, otočíme o 90 stupňov, rozvaľkáme, zložíme, dáme do chladničky). Cesto by malo byť hladké a pružné. Používame ihneď alebo ho odložíme do chladničky a pracujeme s ním do 3 dní od odloženie, prípadne do mrazničky.


Zdroj: Citromhab

2.
Najrýchlejší a najlepší krémeš

Budeme potrebovať: 1 bal. lístkového cesta, 1 l mlieka, 1/2 l vody, 6 ks vajec, 6 lyžíc hladkej múky, 20 g kukuričného škrobu, 3 bal. vanilkového cukra, 250 g kr. cukra, 700 ml smotany na šľahanie, 2 bal. smetafixu, práškový cukor na posypanie,

Postup: Lístkové cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme na tenký plát, ktorý preložíme na opačnú stranu plechu. Popicháme vidličkou a upečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov do zlata. Vodu, mlieko, žĺtka, vanilkový cukor, kr. cukor (200 g), múku a kukuričný škrob dôkladne vymiešame, ohrejeme a keď hmota začína vrieť za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Bielka vyšľaháme do tuhej peny spolu s 50 g cukru a opatrne vmiešame vareškou do hustého horúceho pudingu. Spojený krém navrstvíme na upečený plát lístkového cesta a pekne uhladíme. Dáme do chladničky na 15 minút a vyšľaháme šľahačku so stužovačom. Šľahačku navrstvíme na vychladnutý žĺtkový krém a pekne uhladíme. Druhý plát lístkového cesta nakrájame na štvorčeky a poukladáme ich na šľahačku. Posypeme práškovým cukrom a podávame.

 
Zdroj: Coolinarika

3.
Listkové kornútky s karamelovým krémom hotové za 10 minút

Budeme potrebovať: 500 g lístkového cesta, 1 konzerva vareného kondenzovaného mlieka, 200 g masla. vajíčko na potretie

Postup: Pripravíme si kornútky, ak ste nezohnali v obchode formičky. Klasicky z papiera na pečenie vyformujete kornútok, ktorý obalíte alobalom. Jednoduché a lacné. Na kornútok natočíme "opasok" lístkového cesta (lístkové cesto rozvaľkáme a nakrájame na 2 cm pásiky) a uložíme na plech. Pečieme pri teplote 170 stupňov cca 5 minút. Ešte pred pečením vrch potrite rozšľahaným vajíčkom, aby mali krásnu farbu. Ak ste nekúpili karamelové salko, dajte na 2 hodiny variť do vriacej vody klasické salko. Maslo vymiešame do peny a po lyžiciach pridávame karamelové salko. Vyšľaháme nadýchaný krém, ktorým naplníme kornútky. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a podávame.

 
Zdroj: VK

4.
Fenomenálna SUPER RÝCHLA roláda s nutelou a banánom

Budeme potrebovať: 1 bal. lístkového cesta, 6 lyžíc nutelly, 100g nasekaných orieškov, 2 ks zrelých banánov, vajce na potretie

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na tenký plát, ktorý potrieme nutelou. Na nutelu navrstvíme nasekané oriešky (lieskové, vlašské alebo iné, podľa vlastnej chuti. Ďalej môžete použiť hrozienka, sušené ovocie alebo iné suroviny, ktoré sa Vám do rolády hodia). Na kraj položíme banány, boky prehneme, aby počas pečenia nutela nevytiekla a začneme rolovať. Roládu presunieme na papierom vyložený plech na pečenie, alebo na vymastený plech olejom a vrch rolády potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov po dobu 25 minút.

 
Zdroj: Coolinarika

5.
Pudingová lahôdka s lístkovým cestom a piškótami

Budeme potrebovať: 1 bal. lístkového cesta, 1 bal. detských piškót, 1 bal. marhuľového kompótu, 1 l mlieka, 2 bal. vanilkového pudingu, 4 lyžice kr. cukru, práškový cukor na posypanie

Postup: Lístkové cesto na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme a prekrojíme ho na polovicu. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie, uložíme jeden plát lístkového cesta, poukladáme detské piškóty bruškom dole a poukladáme marhule. V mlieku rozpustíme cukor a pudingové prášky - uvaríme hustý puding, ktorý ešte teplý nalejeme na naskladané ovocie. Na vrch uložíme druhý plát lístkového cesta a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov do zlata. Upečený koláč necháme vychladnúť a vrch posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

 
Zdroj: Peterkonyhaja

6.
Pletená čokoládová (nutellová) hviezda

Budeme potrebovať: 300 g hladkej múky, 20 g krupicového cukru, 30 g rozpusteného a vychladeného masla, 15 g droždia, 150 ml vlažného mlieka, 1 žĺtko, štipka soli, nutella

Postup: Droždie si necháme v troche mlieka, v ktorom sme si rozpustili cukor nakysnúť.
Múku, rozpustené maslo, zvyšné mlieko, žĺtok a štipku soli si zmiešame v miske, pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme na teplom mieste minimálne hodinu vykysnúť. Následne si cesto rozdelíme na 4 časti a rozvaľkáme. Každý plát cesta potrieme nutellou a narežeme si ho podľa videonávodu nižšie. (Cesto môžeme použiť ľubovoľné, podľa chuti - listkové, slané, sladké kysnuté, ...) Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov pekne do zlata. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

Video:

 

7.
Ultra rýchly obed alebo večera z lístkového cesta

Budeme potrebovať: 2 bal. lístkového cesta, 200 g šunky, 200 g klobásy, 400 ml kyslej smotany, 250 g tvrdého syra, soľ podľa chuti, korenie podľa chuti, petržlen, 3 strúčiky cesnaku, 1 vajíčko

Postup: Šunku a klobásku si nakrájame. Syr si nastrúhame na jemnom strúhadle. Kyslú smotanu si osolíme, okoreníme, pridáme čerstvý petržlen, prelisovaný cesnak a premiešame. Cesto si rozvaľkáme a preložíme ho na plech, ktorý sme vystlali papierom. Potrieme smotanovou nátierkou a jednu stranu posypeme šunkou, druhú stranu klobáskou. Navrstvíme strúhaný syr a prikryjeme to druhým cestom. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov pekne do zlata. Vrch si polejeme zvyšnou smotanovou nátierkou. Dobrú chuť!

 
Zdroj: NejRecept.cz

8.
Výborný krémeš z lístkového cesta

Budeme potrebovať: 500 g lístkového cesta, 100 g pr. cukru, 2 bal. vanilkového cukru, 800 ml mlieka, 2 žĺtka, 2 bal. zlatého klasu, 250 g masla, 2 smotana na šľahanie, 1 čokoláda na varenie.

Postup: Lístkové cesto si rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme ich na tenký plát. Popicháme vidličkou a prenesieme na plech na pečenie a upečieme v rúre do zlatista na 150 stupňov. Pripravíme si krém. Mlieko zohrejeme na ohni, pridáme pr. cukor, vanilkový cukor a zlaté klasy. Následne pridáme žĺtka a privedieme do varu. Miešame, kým nám krém nestuhne. Odstavíme a necháme vychladnúť. Maslo si vyšľaháme do peny a postupne pridávame vychladnutý krém. Navrstvíme na upečený plát lístkového cesta. Na krém navrstvíme ušľahanú šľahačku, prikryjeme druhým plátom a polejeme roztopenou čokoládou. Necháme stuhnúť a nakrájame na štvorce horúcim nožom.

 
Zdroj: NejRecept.cz