Vynikajúce slaninovo-syrové žemličky

Pridal admin dňa April 3, 2016
Kategória: Recepty

 

"Lepšie kysnuté cesto som v ruke ešte nemala, skvele sa s ním pracuje a doslova vám kysne pod rukami. Žemličky nestihli ani vychladnúť a boli zjedené."

Budeme potrebovať:

Cesto:

1/2 kg - hladká múka
2 ks - vajcia
1,5 dl - olej
lyžička - soľ
2,5 dl - mlieko
kocka droždia
lyžička - cukor

Na dokončenie:

200 g - anglická slanina
100 g - sušená šunka
150 g - tvrdý syr (napríklad čedar)

Postup:

1.

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a trochu múky, zľahka zamiešame a necháme vzísť kvások. Pridáme ostatné suroviny a vymiešame hladké cesto, ktoré posypeme múkou a necháme cca 1 hodinu kysnúť.

2.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 10 dielov. Každý diel rozdelíme na 3 dieliky. Z každého dieliku rozvaľkáme úzke valčeky, poukladáme ich pásikom slaniny a spletieme do žemle.

3.

Žemličky preložíme na plech, posypeme na kocky nakrájanou šunkou, nastrúhaným syrom a necháme ešte 10 minút kysnúť.

4.

Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C do zlatista.

Ďakujeme za recept - NejRecept.cz