Kysnuté koláčiky s tvarohom a ríbezľami

Pridal admin dňa February 20, 2016
Kategória: Recepty

 

Obľúbené kysnuté koláčiky. Na raňajky, na desiatu, na večeru, po dobrom obede, kedykoľvek a kdekoľvek.

Budeme potrebovať:

Cesto:

250 ml - mlieko
štipka soli
2 ks - žĺtka
100 g - hera
500 g - hl. múka
100 g - cukor
1/2 kocky - droždie
1 lyžica - rum

Tvarohová plnka:

250 g - tvaroh
1/2 bal. - vanilkový puding
cukor podľa chuti
prípadne mlieko na zriedenie

Posýpka:

100 g - krupicový cukor
100 g - hrubá múka
100 g - maslo

Suroviny na dokončenie:

ríbezle alebo iné ovocie
vajíčko na potretie

Postup:

1.

Najprv si urobíme kvások: do vlažného mlieka dáme cukor, rozdrobené droždie, rum a lyžicu múky. Necháme štvrť hodiny odpočinúť.

2.

Do múky vmiešame soľ, kvások, heru a žĺtka a spracujeme na hladké cesto.

3.

Cesto poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 1,5 hodiny vykysnúť.

4.

Náplň pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Hustotu upravíme mliekom tak, aby šiel tvaroh vytlačiť z vrecúška na zdobenie.

5.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme na 0,5 cm placku, vykrojíme pohárikom kolieska, ktoré uprostred trochu stlačíme. Na každé koliesko vytlačíme tvaroh a doprostred dáme ríbezle.

6.

Posýpku vytvoríme miešaním všetkých surovín medzi prstami. Koláčiky posypeme posýpkou, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C do zlatista.

Ďakujem za recept Lacusin z NejRecept.cz