Banánový cheesecake s karamelovou polevou

Pridal admin dňa March 16, 2015
Kategória: Recepty

 

Výborná kombinácia skvelých surovín. Banány, karamel, sušienky a pekanové orechy. Mňamka!

Budeme potrebovať:

Banánová vrstva:

2 lyžice - maslo
1/4 šálky - hnedý cukor
1 lyžička - vanilková aróma
1 lyžica - rum
3 ks - banány

Smotanová plnka:

500 g - smotanový syr
4 lyžice - práškový cukor
2 lyžice - maslo
3 ks - vajcia
2 lyžičky - vanilkový extrakt
1 lyžička - rumový extrakt (alebo rum)

Karamelová poleva:

1,5 šálky - kr. cukor
1/4 šálky - voda
1 lyžica - citrónová šťava
1 šálka - smotana na šľahanie

Základ:

1 bal. - sušienky
1/2 šálky - pekanové orechy
1/4 šálky - maslo

Postup:

1.

Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie. Dno vyložíme papierom a boky vymastíme maslom. Zvonku si formu obalíme alobalom - poriadne utlačíme alobal, pretože tortu budeme piecť vo vodnom kúpeli. Voda sa nesmie dostať do vnútra formy.

2.

Základ: Sušienky si podrvíme na drobno, pridáme namleté ​​orechy a pridáme rozpustené maslo. Premiešame a túto hmotu navrstvíme na dno formy. Takto pripravený základ vo forme vložíme do vyššieho plechu, do ktorého sme naliali vodu (tak, aby bola zakrytá 1/3 okrúhlej formy). Pečieme 10 - 12 minút pri teplote 180 stupňov.

3.

Banánová vrstva: V hrnci si ropustíme maslo s cukrom, pridáme vanilku, rum a nakoniec aj banány, ktoré sme si nakrájali na kolieska. Jemne premiešame a navrstvíme na upečený základ (základ musí byť chladný).

4.

Smotanová plnka: Smotanový syr vymiešame s cukrom do peny, pridáme maslo a vajíčka. Vajíčka pridávame postupne a za každým dôkladne vymiešame. Nakoniec pridáme vanilkový a rumový extrakt. Dobre premiešame a navrstvíme na banány. Dáme piecť do vodného kúpeľa. Pečieme pri teplote 180 stupňov prvých 30 minút a následne teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme ďalších 30 - 40 minút. Upečený koláč vyberieme z vodného kúpeľa a necháme vychladnúť (trvá to cca 2 hodiny).

5.

Karamelová poleva: Do vody pridáme citrónovú šťavu a cukor. Varíme bez miešania a keď hmota začne pomaly meniť farbu, začneme miešať. Keď nám hmota dostane farbu jantáru, odstránime z ohňa a opatrne pridáme smotanu (začne náhle bublať). Premiešame a vrátime späť na oheň. Pokračujeme vo varení (obsah sa zníži takmer o 1/3) cca 5 minút. Následne necháme vychladnúť. Takto pripravenú karamelovú polevu navrstvíme na chladný cheesecake a necháme schladiť.

6.

Nakrájame na úhľadné rezy a podávame.

Dobrú chuť!

Zdroj: Coolinarika