Chutný špenátový koláč s riccotou v tvare slnečnice

Pridal admin dňa May 14, 2014
Kategória: Recepty

 

Rada pečieš a skúšaš nové recepty?
Napíš nám na admin@napadynavody.sk. Ponúkame výhodnú spoluprácu. 

Ak chcete očariť návštevu niečím zaujímavým, tak vyskúšajte tento koláč so špenátom a riccotou. Pozrite si fotopostup s receptom. Koláč vyzerá skvelo a určite upúta pozornosť tým ako vyzerá a chutí.

Budeme potrebovať ingrediencie na cesto a na plnku.

Cesto si pripravíme z:

  • 500 gramov hladkej múky
  • 90 ml extra panenského olivového oleja
  • 200 ml teplého suchého bieleho vína
  • 2 čajové lyžičky soli

Na plnku budeme potrebovať:

  • 350 gramov špenátu. Doporučujeme čerstvý.
  • 350 gramov syru riccota
  • 1 celé vajíčko
  • 100 gramov strúhaného parmezánu
  • soľ, čierne korenie a strúhanku
  • kto chce, môže pridať aj strúčik cesnaku

Pripravíme si cesto. Zmiešame všetky ingrediencie, kým nám nevznikne cesto. Zakryjeme cesto fóliou a pripravíme si plnku. Ak použijete čerstvý špenát, tak si ho nakrájajte na menšie kúsky. Podusíme si ho aspoň 5-10 minút. Pridáme do špenátu syr ricotta, vajíčko, parmezán, soľ a čierne korenie. Predhrejeme si rúru na teplotu 180 stupňov. 


Z cesta si vyvaľkáme dva kruhy o priemere cca 30cm. Na jeden si položíme plnku podľa obrázka.



Prekryjeme to druhým cestom.



Cesto si orežeme do kruhu a konce potlačíme vidličkou. Na stred si položíme väčšiu šálku a vonkajšiu časť si nakrájame na šírku cca 3cm.



Vykrojené časti si mierne vytočíme do špirály.



Takto by mal vyzerať koláč pred pečením.


A takto po upečení. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.