Jednoduché ruže s medovou krustou ku kávičke
Na prípravu budeme potrebovať:
450 g hladkej múky,
20 g čerstvého droždia,
1 ČL soli,
2 PL kr. cukru,
50 g masla,
1 vajíčko,
trocha nastrúhanej citrónovej kôry,
200 ml mlieka,
2 PL medu.
POSTUP:
Krok 1
Do polovice mlieka si rozdrvíme čerstvé droždie a pridáme 1 PL kr. cukru. Urobíme si kvások.
Krok 2
V druhej miske si zmiešame múku, soľ, zvyšok cukru a nastrúhanú citrónovú kôru. Prilejeme kvások, vajíčko, zvyšné mlieko, rozpustené maslo a vyhnetieme hladké cesto. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť cca pol hodinu.
Krok 3
Vykysnuté cesto si rozvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm a pomocou okrúhlej vykrajovačky si vykrojíme 24 kruhov o priemere 8 cm. Na jednu ružu budeme potrebovať 4 krúžka, ktoré si naukladáme cez seba. Zrolujeme a v strede prekrojíme. Ukladáme ich na papierom vystlaný plech na pečenie. Necháme postáť cca 15-20 minút, aby podkysli.
Krok 4
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 20 minút. Upečené vyberieme a potrieme medom, ktorý sme si premiešali s teplou vodou (2 PL medu + 2 PL teplej vody). Môžeme ešte na minútku dať späť do trúby, ruže budú chrumkavejšie.
Dobrú chuť!