Ako si za 30 minút vyrobiť domácu mozzarellu

Pridal admin dňa September 26, 2014
Kategória: Recepty

 

Na prípravu domácej mozzarelly budeme potrebovať:

3,8 l mlieka (najlepšie je použiť čerstvé mlieko z "mliekomatu"),
1 a 1/2 ČL kyseliny citrónovej - rozpustíme vo vode izbovej teploty (1/4 šálky vody),
1/2 ČL tekutého syridla,
1 ČL hrubozrnnej soli.


POSTUP:

Mlieko nalejeme do veľkého hrnca a dáme ho na mierny oheň. Zahrejeme ho na teplotu 13 stupňov a pomaly občas premiešame.

Akonáhle, keď mlieko dosiahne 13 stupňov, nalejeme doň kyselinu citrónovú, rozpustenú vo vode a dobre premiešame. Zahrejeme mlieko s kyselinou na 30 stupňov.

Hneď, keď mlieko s kyselinou dosiahne 30 stupňov, pridáme syridlo a dobre premiešame. Zhruba v tejto dobe by sa malo mlieko zrážať a hustnúť.

Stále zohrievame na miernom ohni a keď dosiahne teplotu 32 stupňov je nutné hmotu dôkladne premiešať, aby sa podporilo "sýrenie".

(Na obrázku je 93 Fahrenheit, čo je cca 34 stupňov celzia)

Medzi teplotou 35 - 38 stupňov, bude hmota veľmi silná. Vypneme zdroj tepla vtedy, keď vidíme, že sa nám pekne začal syr oddeľovať od strán hrnca.

 Takto necháme syr postáť 5 minút. Vidíme, že syr sa nám krásne oddeľuje a v hrnci ostáva srvátka (žltá tekutina).

S naberačkou si syr premiestnime do druhej misky. Môže sa stať, že sme do misky presunuli aj srvátku, preto scedíme prebytočnú tekutinu späť do hrnca.

Pomocou mikrovlnky si zahrejeme syr, najskôr na 60 sekúnd. Prebytočnú srvátku zlejeme do hrnca. Syr si preložíme a znova opakujeme postup v mikrovlnke (60 sekúnd). Tretí krát syr vložíme do mikrovlnky na 30-40 sekúnd a opäť zlejeme srvátku. 

Syr posypeme hrubozrnnou soľou a znova ho preložíme, aby sa dostala všade. Znova dáme do mikrovlnky na ďalších 30-40 sekúnd. V tomto okamihu by mal byť syr horúci a má vyzerať ako roztavená mozzarella.

Syr preložíme a pokiaľ sa nám trhá a nie je dostatočne horúci (kvôli zbaveniu sa vody), treba zopakovať postup v mikrovlnke.

Keď sa syr netrhá, môžeme spraviť vrkôčiky, guličky alebo iné tvary. Pokiaľ túto mozzarellu neskonzumujete hneď, je nutné ho skladovať v miske s ľadovou vodou.

Zdroj: simplebites