Trhaná brioška

Pridal admin dňa September 27, 2014
Kategória: Recepty

 

Na prípravu trhanej briošky budeme potrebovať:

350 g polohrubej múky,
10 g sušeného droždia,
80 g masla,
2 žĺtky,
140 ml teplého mlieka,
3 PL kr. cukru,
1 balíček vanilkového cukru,
1/2 ČL soli,
práškový cukor na ozdobu.


POSTUP:

V miske si zmiešame teplé mlieko s 1 PL cukru, pridáme droždie a urobíme si kvások (necháme postáť cca 10-15 minút).

Múku, cukor, vanilkový cukor a soľ si zmiešame. Prilejeme urobený kvások a vymiešame pomocou mixéra alebo ruky. Postupne pridávame žĺtka a stále miešame. Do vymiešanej hmoty pridáme maslo, ktoré sme si nakrájali na menšie kúsky (dbáme na to, aby malo izbovú teplotu). Poriadne vymiesime. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. (Cesto kysne 90 - 120 minút)

Keď nám cesto vykyslo, rozdelíme ho na menšie časti, z ktorých budeme tvarovať kruhy. Vaľkáme ich na čo najtenšie pláty v priemere 10 cm. (Z tejto dávky by malo vyjsť 30 tenkých kruhov) 3 kruhy naukladáme na seba.

 

Zrolujeme ich a v strede prekrojíme nožom, aby sme dostali kvetinky.

 

Kvety umiestnime do formy na pečenie okrúhleho tvaru s priemerom 20 - 22 cm.

 

Prikryjeme utierkou a necháme stáť ďalších 45 minút, aby kvety nakysli.

 

Trúbu si predhrejeme na 180 stupňov. Po 45 minútach vložíme pripravené nakysnuté kvetinky do trúby a pečieme cca 25 minút.

 

Upečený koláč vyberieme a keď je ešte teplý, posypeme ho práškovým cukrom.

TIP 1: Takto upečenú trhanú briošku podávame s čokoládovým dipom alebo džemom.

TIP 2:  Pri tvarovaní kruhov, môžeme cesto posypať škoricou alebo kakaom, prípadne grankom alebo potrieť nutellou a stočiť. Takto ich nemusíme pri konzumácii máčať v pripravenom dipe alebo inej, sledkej omáčke.

Dobrú chuť!