Výborný višňový koláč (Fotorecept)

Pridal admin dňa August 8, 2014
Kategória: Recepty

 

Suroviny:

 Cesto:

 3 vajcia
80 g kryštálového cukru
80 g polohrubej múky
1 vanilka
1/2 prášku do pečiva

 Višňová plnka:

 200 g smotany na šľahanie
350 g zaváraných višní
120 g práškového cukru
1 vanilka
1,5 bal želatíny
100 ml vody

 Šľahačková plnka: 

400 g smotany na šľahanie
60 g práškového cukru
1 vanilka
1,5 bal želatíny
100ml vody

 Na vrch: 

3 bal červenej želatíny
350g zaváraných višní
100 g kryštálového cukru

Budeme ešte potrebovať: 

1/2 ks višňového  džemu



Postup:

 Z uvedených surovín vymiešame piškótové cesto.

 Cesto vylejeme do formy s priemerom 24 cm, pečieme pri 180 stupňoch asi 10 minút., necháme vychladnúť.

Zavárané višne scedíme, šťavu odložíme bokom, neskôr ju budeme potrebovať. Višne dáme na panvičku,nepodlievame vodou, chvíľu ich obvaríme-asi 2-3 minúty, presypeme do vhodnej misky. 

Ponorným mixérom rozmixujeme. 

 Prepasírujeme cez sito, zbavíme sa tým šupiek.

Takto by sme mali získať asi 200 ml čistej hustej šťavy. Necháme vychladnúť. 

 Želatínu rozpustíme v 100 ml vody, necháme chvíľu postáť, potom ju dáme na oheň, mirene zahrejeme, nevaríme!, len ju rozpustíme.


Smotanu na šľahanie vyšľaháme s cukrom. 

Do šľahačky pridáme vychladenú višňovú zmes, premiešame. 

 Asi dve lyžice plnky pridáme k želatíne, premiešame.

 Želatínu primiešame k zvyšnej plnke, premiešame.

Piškótu pomastíme džemom a nalejeme višňovú plnku. 

 Pekne uhladíme a dáme poriadne vychladiť.

So zvyšnou želatínou postupujeme rovnako-najprv ju vysypeme do 100 ml vody, necháme chvíľu postáť, na ohni zahrejeme, premiešame. Nevaríme! 

Smotanu vyšľaháme s cukrom do tuha. 

 Dve lyžice šľahačky pridáme do želatíny, premiešame.

 Primiešame k zvyšnej šľahačke.

 Dáme na višňovú plnku, uhladíme a dáme poriadne vychladiť.

 Ďalšie višne scedíme, pripravíme si šťavu, aj tú odloženú.

 Do šťavy vysypeme želatínu, pridáme cukor,  varíme asi 1 minútu, necháme vychladnúť.

Višne poukladáme na koláč. 

 Zalejem želatínou, necháme vychladnúť.

Koláč po vychladení veľmi opatrne pokrájame. Dávame pozor hlavne pri prekrajovaní višní. 

 

Dobrú chuť!